Arhīva kalendārs

« May 2024 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Turpinām tīklošanās pēcpusdienas remigrantiem "Manas mājas Vidzemē" ar mērķi sniegt atbalstu, atgriežoties Vidzemē. Šoreiz aicinām izbaudīt Vidzemes dabas skaistumu un piedzīvojumus Dikļu pusē! Pasākumā aicinātas piedalīties ne tikai remigrantu ģimenes, bet arī Vidzemes pašvaldību remigrācijas speciālisti, dodos iespēju neformālā gaisotnē satikties un pārrunāt aktuālos jautājumus.

 

 

KAD: Svētdien, 19. maijā, no plkst. 12.00 līdz 17.00

KUR: Pulksten 12.00 stāvlaukumā pie Dikļu pils.

Dienu aizvadīsim draudzīgā un aktīvā gaisotnē. Pēc Dikļu pils un Vika Pasaku parka apskates, dosimies ciemos pie glempinga "Mežurgas" saimnieka Jāņa Vītola neskartajā dabas nostūrītī Mazbriedes upes krastā.

Pasākums plānots ģimenēm ar visa vecuma bērniem. Norisināsies dažādas aktivitātes visai ģimenei – bumbu rallijs pa Mazbriedes upi, makšķerēšana, “koka maizes” cepšana u.c. Noslēgumā kopīga "Mežurgas" zupas vārīšana un pikniks ap ugunskuru.

Ja arī Tu vēlies izbaudīt piedzīvojumus Vidzemes dabā un satikt citus remigrantus brīvā gaisotnē, pievienojies un dodamies kopā!

Lūgums pieteikt savu dalību rakstot uz e-pastu: remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv vai pa tālruni 29374285 līdz 16. maija dienas beigām!

Pasākumu rīko Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule, turpinot 2023. gadā aizsākto tradīciju – vienuviet pulcēt Vidzemē dzīvojošās remigrantu ģimenes, lai tās savstarpēji tuvāk iepazītos, veidotu jaunas pazīšanās un draudzīgi risinātu sarunas par svarīgiem jautājumiem, kas skar atgriešanos Latvijā.

“Manas mājas Vidzemē” ik reizi notiek citā Vidzemes reģiona vietā, lai remigrantiem būtu iespēja satikties tuvāk savai dzīvesvietai un veidot ciešāku saikni starp tuvā apkārtnē dzīvojošajām ģimenēm, kuras atgriezušās Latvijā. Pērn tīklošanās pēcpusdienas notika Cēsīs, Valkas novada Kārķos un Ogres Zilajos kalnos, bet šogad aprīlī tika aizvadīta remigrantu ģimeņu tikšanās Limbažos, Lielezera krastā. Katru reizi tikšanās pulcēja arvien vairāk interesentu.

Remigrācijas koordinatore Vidzemē I. Madžule aicina uz pasākumu gan tos, kuri no ārzemēm pārcēlušies pirms neilga laika, gan tos, kuri atgriezušies uz dzīvi Latvijā jau agrāk. Šāds pasākums ir lieliska “platforma”, lai apmainītos ar pieredzi, iedrošinātu un atbalstītu tos, kuri pārcēlušies no ārvalstīm uz Vidzemi nesen.

____________________________________________ 

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 29374285

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā, dzintars.mocs PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr. +371 28246484

Latvijas Universitāte sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru un Izglītības un zinātnes ministriju šovasar atkal rīko īpašu valodas programmu diasporā dzīvojošajiem latviešu jauniešiem. No 3. līdz 16. jūlijam norisināsies tiešsaistes "Latviešu valodas un kultūras vasaras skola 2024" jauniešiem vecumā no 17 līdz 35 gadiem.

Vasaras skolas programmā ietilpst latviešu valodas intensīvais kurss 64 akadēmisko stundu apjomā, kas vērsts uz gramatikas pamatu apguvi, kā arī lasīšanas, rakstīšanas un runāšanas prasmju pilnveidošanu. Kursa temati ietvers plašu loku – sākot no personības, pieredzes un prasmēm, līdz iepazīšanās procesam ar Latviju, tās galvaspilsētu Rīgu, iedzīvotāju ikdienu, tradicionālo un mūsdienu kultūru, aktualitātēm medijos un latviešu veiksmes stāstiem pasaulē. Papildus kursam paredzēta arī lekcija par latviešu kultūru un folkloru, kurā dalībnieki varēs iepazīties ar tautasdziesmām, tradīcijām un ieražām.

Sekmīgi nokārtojot kursu, studenti saņems 4 kredītpunktus (6 ECTS). Vasaras skolas saziņas valoda gan latviešu valodas nodarbībās, gan lekcijās būs angļu valoda.  

Nodarbības tiks organizētas divās grupās – vienā no tām apvienosies dalībnieki bez iepriekšējām zināšanām vai pamatzināšanu līmenī (A0-A1), bet otrā grupa būs paredzēta tiem, kuru valodas zināšanas jau ir labā pamatlīmenī (A2-B1).

Lai pieteiktos vasaras skolai, līdz 1. jūnijam ir jāaizpilda pieteikuma veidlapa un jāiesniedz motivācijas vēstule, nosūtot to uz e-pastu sagkursi PIE lu PUNKTS lv. Dalībnieku skaits katrā grupā ir ierobežots līdz 10 cilvēkiem, tāpēc, ja pretendentu skaits pārsniegs pieejamo vietu skaitu, dalībnieki tiks atlasīti, ņemot vērā pieteikšanās laiku, iesniegto dokumentu pilnību un motivāciju.

Izmantojiet šo lielisko iespēju papildināt latviešu valodas prasmes, pieskaroties mūsu kultūras dārgumiem!

Plašāka informācija pieejama: https://www.latvianlanguage.lu.lv/diaspora/diasporas-vasaras-skola/

Svētdien, 19. maijā, remigrantu ģimenes un Vidzemes pašvaldību remigrācijas speciālisti pulcējās Dikļos, lai pavadītu dienu draudzīgā un aktīvā gaisotnē.

Pasākumu "Manas mājas Vidzemē" rīkoja Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule ar mērķi sniegt atbalstu remigrantiem, atgriežoties Vidzemē. Diena iesākās ar rakstnieka, dzejnieka un tulkotāja Vika vadītu ekskursiju Vika Pasaku parkā, kur viņš pastāstīja par parku un tajā izvietotajām viņa radīto literāro tēlu koka skulptūrām. Ekskursijai pievienojās arī Dikļu kultūras centra direktore Inna Krēsliņa, kura pastāstīja par Dikļu vēsturi un tās nozīmīgo lomu latviešu nācijas tapšanā.

Pēc tam dalībnieki apskatīja Dikļu pils parku un tad devās ciemos pie glempinga "Mežurgas" saimnieka Jāņa Vītola neskartajā dabas nostūrītī Mazbriedes upes krastā.

Mežurgās ģimenēm ar bērniem bija sarūpētas dažādas aktivitātes – bumbu ralliju pa Mazbriedes upi, "koka maizes" cepšana un citas atrakcijas. Visi kopīgi baudīja "Mežurgas" zupu un vienojās kopīgās sarunās ap ugunskuru.

Pasākumā piedalījās gan remigrantu ģimenes, kas jau ilgāku laiku dzīvo Latvijā, gan tās, kuras nesen atgriezušās no ārzemēm – Apvienotās Karalistes, Nīderlandes, Šveices, ASV un citām valstīm. Remigrācijas speciāliste pārrunāja iespējas sniegt palīdzību kādai ģimenei, kas nonākusi īpaši sarežģītā situācijā, steidzami pamezdama Angliju. 

Inga Madžule atzina, ka tīklošanās pasākums bija īpaši noderīgs jaunajiem remigrantiem, kuriem bija iespēja satikt ģimenes, kas jau pirms vairākiem gadiem ir atgriezušās Latvijā un varēja dalīties ar savu pieredzi un ieteikumiem. I. Madžule novērtēja arī pašvaldību remigrācijas speciālistu klātbūtni, kas ļāva neformālā gaisotnē pārrunāt svarīgus jautājumus.

Pasākuma rīkotāji pateicas literātam Vikam, Dikļu kultūras centra direktorei Innai Krēsliņai, “Mežurgu” saimniekam Jānim Vītolam un viņa sievai, kā arī Dikļu pils pārvaldniecei Andrai Bērziņai par laipno uzņemšanu.

Nākamās tīklošanās pēcpusdienas remigrantiem "Manas mājas Vidzemē" gaidāmas rudenī kādā citā Vidzemes reģiona vietā.