Pasākumu kalendārs

Starptautisks forums “Misija – Bioreģiona izveide Gaujas Nacionālajā parkā”

 

 

Trešdien, 25. oktobrī, kultūras centrā “Siguldas devons” ar izglītojošiem stāstiem un praktiskiem piemēriem par bioreģionu izveidi un nozīmīgumu norisināsies starptautisks forums “Misija – Bioreģiona izveide Gaujas Nacionālajā parkā”. Tajā piedalīsies pārstāvji no valsts, pašvaldību, nevaldības un privātajām organizācijām, kā arī pieaicinātie ārvalstu eksperti, apskatot nozīmīgākos aspektus veiksmīga, ilgtspējīga bioreģiona izveidei. Aicinām reģistrēt savu dalību forumā līdz 20. oktobrim šeit.

 

 

Forumā, apliecinot savu atbalstu kopīgiem spēkiem veidot bioreģionu Gaujas Nacionālā parka teritorijā, klātesošās organizācijas un iedzīvotāji būs aicināti parakstīt labas gribas memorandu.

 

“Bioreģiona izveide un darbība nostiprinās arī Vidzemes plānošanas reģiona stratēģisko attīstību, kur par vienu no būtiskākajiem mērķiem izvirzīta dabas ekosistēmu un resursu saglabāšana un tālredzīga apsaimniekošana. Lielus mērķus iespējams īstenot tikai kopā, un bioreģiona iniciatīva ir apliecinājums, ka spējam un esam gatavi sadarboties, lai Vidzeme kļūtu par paraugu ilgtspējīgai attīstībai, iekārojamu dzīves vietu ilgtspējīgi domājošiem iedzīvotājiem un pievilcīga vieta zaļām un iekļaujošām investīcijām,” saka Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece un Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova.

 

Foruma aizsākumi meklējami vietējo Vidzemes reģiona pašvaldību un organizāciju motivācijā un gribā brīvprātīgi veidot kustību, kurā iesaistītos plašs interesentu loks – reģiona pašvaldību un valsts pārvaldes institūciju pārstāvji, organizācijas, pētniecības un izglītības iestādes, kopienu pārstāvji, biedrības, individuāli iedzīvotāji – ikviens, kas apzinās, ka Vidzemes reģiona ilgtspējīga attīstība nodrošināma pusēm sadarbojoties un apvienojot resursus, zināšanas un pieredzi.


Pilotējot praksē līdzdalības metodi – pārmaiņu arēna (transition arena) – , Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Cēsu novada pašvaldību 2023. gada martā un aprīlī fokusgrupu diskusijās pulcēja nozīmīgus spēlētājus, kas ar savu ikdienas darbu stiprina reģiona attīstību.


Diskusiju rezultātā dalībnieki vienprātīgi lēma uzsākt darbu pie pirmā bioreģiona izveides Latvijā, kas vienlaikus būtu arī pirmais bioreģions Baltijas valstīs, t.i. teritorija, kurā kopīgi tiek strādāts pie vietējo resursu ilgtspējīgas pārvaldības, palielinot teritorijas ekonomisko un sociāli kulturālo potenciālu.


“Pārmaiņu arēnas” metode padziļināti tiek analizēta un pielāgota vietējām situācijām Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas projekta “WeMakeTransition!” ietvaros. 

 

 

.


Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031